Muhammad Amirul Aiman Ahmad Zaihan, Graduan Fakulti Syariah Undang-Undang tahun 2021 kini bergelar Pengarah Urusan sebuah syarikat percetakan dan membekal pakaian  yang dinamakan AZ Printing berlokasi di Nilai Square, Nilai.

Awal penglibatannya dalam perniagaan hanya bermula sebagai ejen syarikat percetakan pakaian dan banyak mengambil tempahan daripada rakan sekelas. Atas dasar minat yang mendalam serta dorongan kedua ibu bapanya, beliau tekad mencari peluang baharu dan membina nama syarikat sendiri. Langkahnya beserta restu ibu bapa diiringi kecekalan beliau mampu membina kerjaya hingga pernah memperolehi pendapatan mencecah RM150K sebulan.

Cabaran yang tidak boleh dilupakan sewaktu pandemik Covid-19 yang mana kilang tidak dapat beroperasi namun usahanya tidak terhenti dan masih bertahan dan beroperasi sehingga kini.

 

 

 

Muhammad Zulfaqar Rosli, Graduan Fakulti Syariah Undang-Undang, tahun 2021, pemilik Syarikat AB Food Asia Sdn. Bhd. AB Choco Jar yang memasarkan jualan produk coklat balang (jar) semasa pengajiannya di tahun 2.

Pada tahun 2019, hanya beroperasi di rumah sewan secara kecil-kecil kemudian. Rezekinya luas kerana  dalam tempoh empat hari sahaja berjaya mencapai keuntungan jualan sehingga 50,000 unit dengan hanya bermodalkan RM300 pada awalnya.

Beliau terdorong untuk membuat pelbagai kerja sampingan sewaktu pengajian bagi menampung belanja kewangan semasa pengajian. Atas desakan dan minat yang mendalam juga beliau tekad menjalankan perniagan hingga kini berjaya mencipta perniagaan sendiri.

Cabaran yang agak sukar dihadapinya kerana pandemik Covid-19, namun berjaya berpindah ke kilang pertama sekitar bulan 6 2020 seterusnya berpindah ke kilang kedua pada bulan 12, 2022.

Pengalamannya menjadi ejen produk makanan diperluas ke peringkat seterusnya sebagai stokis jualan kini mengusahakan perniagaan sendiri. Seorang Alumni USIM dan seorang pelajar USIM kini bersamanya bekerja sebagai satu pasukan untuk mencapai matlamat meluaskan pasaran AB Choco Jar.

 

PUSAT ALUMNI DAN KERJAYA (PAK)
Connecting Alumni, Supporting USIM

Laman Web Rasmi : http://alumni.usim.edu.my/
Laman Sosial (FB IG Youtube) : Pusat Alumni dan Kerjaya USIM