NILAI, 10 Februari 2023 – Pusat Alumni dan Kerjaya (PAK) menyediakan saluran kepada Alumni USIM untuk berbakti semula kepada alma meter melalui Tabung Kebajikan Alumni yang telah dibangunkan.

Melalui tabung ini, para alumni dapat bersama-sama universiti untuk membantu menghulurkan bantuan secara tidak langsung mempelihara kebajikan para Alumni USIM yang yang memerlukan dan ditimpa musibah antaranya musibah banjir, kematian, kebakaran, kemalangan, penyakit atau kedeceraan kronik dan sebagainya. Antara lain, tabung ini juga menyediakan saluran bagi membantu alumni yang berhasrat melanjutkan pengajian di USIM menandakan universiti menyokong usaha para Alumni yang ingin membina kemajuan akademik dalam meningkatkan pengetahuan dari pelbagai aspek kehidupan.

Diharapkan agar saluran yang disediakan ini dapat menampung sedikit sebanyak keperluan melibatkan hal-hal kecemasan demi membantu para Alumni USIM yang kini merupakan sebahagian warga USIM selain memperkasa aspek kebajikan dan keprihatinan kepada Alumni secara menyeluruh.

Tabung Kebajikan Alumni telah dilancarkan pada 1 November 2021 oleh YBhg. En. Mohd Hariri Mohamad Daud, Ahli Lembaga Pengarah (Alumni), Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan tahun 2009.

PAK mengalu-alukan penglibatan semua Alumni USIM dengan menghulurkan sumbangan ikhlas yang memberi manfaat kepada yang memerlukan pada masa sama membina jaringan lebih baik dalam mengimarahkan konsep sedekah yang diunjurkan oleh Islam.

Surah Al- Baqarah Ayat 261:

“Bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipat gandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, lagi meliputi pengetahuanNya”

Layari Portal Infaq USIM atau layari pautan untuk menyumbang : https://jominfaq.usim.edu.my/projects/index.php

PUSAT ALUMNI DAN KERJAYA (PAK)
Connecting Alumni, Supporting USIM

 Laman Web Rasmi : http://alumni.usim.edu.my/
Laman Sosial (FB IG Youtube) : Pusat Alumni dan Kerjaya USIM