NILAI, 26 Ogos 2023 – Pusat Alumni dan Kerjaya sentiasa bersedia menyokong kerjasama para alumni dengan universiti. Baru-baru ini kerjasama diberikan bagi Seminar Mantap Makhraj bertempat di Dewan Fakulti Perubatan dan Kesihatan.

Seramai 100 orang peserta termasuk pelajar Azdan Quranic Center hadir dari pelbagai daerah dan negeri memberi maklumbalas berpuas hati dengan pelaksanaan majlis ilmu yang dianjurkan. Ia menjadi platform mujahadah peserta mendalami ilmu mengubah kualiti bacaan al-Quran kepada yang lebih baik dan seterusnya membantu untuk menyempurnakan ibadah seperti solat dan lain-lain.

Anas Azami, Pengasas Azdan Sdn Bhd, juga merupakan alumni USIM memberi kata semangat dan dorongan dalam sesi  beliau kepada peserta melalui pendedahan berkaitan formula dan teknik terkini memahami makhraj setiap huruf dengan cara yang mudah dalam masa yang singkat.

“Seminar ini bukan hanya memfokuskan kepada makhraj huruf semata-mata, malah menekankan sifat dan praktikal ke dalam bacaan ayat al-Quran secara terus. Pencapaian dalam menjayakan seminar kali ini disifatkan juga sebagai kejayaaan kerjasama antara ahli alumni dengan pihak universiti yang tidak akan putus walaupun telah tamat pengajian,” ujarnya lagi.

Program ini bertujuan untuk memberi pendedahan berkaitan kepentingan mendalami Ilmu Makhraj yang menjadi asas penting kepada membaca al-Quran serta dapat memberi pengalaman belajar bersama Kaedah Azdan secara bersemuka dan juga diatas talian. Makhraj huruf adalah penting dalam membaca al-Quran kerana menjadi kewajipan setiap umat Islam tahu menyebut huruf secara jelas mengikut kaedah tajwid.

Tiga orang tenaga pengajar alumni USIM yang turut menjadi tunjang utama Pusat al-Quran Azdan adalah Aisyah Baa’in, Muhammad Abdullah dan Aaina Rafar telah membuktikan mahasiswa keluaran USIM adalah yang terbaik dan mampu berdaya saing setelah tamat pengajian.

Antara topik yang akan dibentangkan :
1-Formula Mudah Kuasai Makhraj Huruf
2-Teknik Sebutan Makhraj Yang Betul
3-Teknik Bezakan Huruf Tebal Dan Nipis
4-Formula Mudah Kenal Huruf Hijaiyyah

PUSAT ALUMNI DAN KERJAYA (PAK)
Connecting Alumni, Supporting USIM

 Laman Web Rasmi : http://alumni.usim.edu.my/
Laman Sosial (FB IG Youtube) : Pusat Alumni dan Kerjaya USIM